Wat is een taboe?
Volgens Wikipedia is een taboe iets dat wordt beschouwd als ongepast om te gebruiken, te doen of over te spreken.
Neem incest: in de jaren tachtig was de gedachte dat een vader zijn dochter zou misbruiken, of een broer zijn zus, zo absurd, dat kon niet bestaan! Het was ongepast, dus werd het ontkend en niet over gesproken.
Maar wat ik zie is dat over vruchtbaarheidsproblemen juist wel wordt gesproken, getuige de Fertiliteitsbingo van Freya, met de top 20 aan dooddoeners die mensen met een onvervulde kinderwens of vruchtbaarheidsproblemen goedbedoeld geserveerd krijgen.
En met succes, want daardoor krijg ik uit mijn vriendenkring begrip en erkenning voor mijn cliënten en mijn werk.
De publieke omroep belicht de marktwerking van het intense verlangen naar een kind. Zo leren we dat sommige mensen grof geld verdienen aan de vervulling van een kinderwens.
En de damesbladen bespreken donorconceptie en draagmoederschap alsof het je beste vriendin betreft.
Onwetendheid.
De Fertiliteitsbingo maakt volgens mij pijnlijk duidelijk waar het probleem zit. De omgeving heeft geen idee hoe ingrijpend het is om niet vanzelfsprekend binnen een jaar zwanger te zijn of beseffen niet hoe existentieel een kinderwens is of kan zijn.
Men weet niet hoeveel verschillende lichamelijke oorzaken er kunnen zijn voor verminderde vruchtbaarheid of onvruchtbaarheid en hoe groot de impact van behandelingen is op het dagelijks leven.
De Fertiliteitsbingo laat zien hoe mensen zich niet realiseren met goedbedoelde opmerkingen soms zeer de plank mis te slaan.
Bespreekbaar maken van vruchtbaarheidsproblematiek.
De kracht van de week van de vruchtbaarheid zit niet in het doorbreken van een taboe maar in het creëren van begrip. Het draagt bij aan het doorbreken van gebrek aan informatie.
Hoe dan wel?
– door erover te praten,
– door mooie momenten te benoemen,
– door te vertellen over de moeilijke dingen.
– door uitleg te geven over diverse diagnoses en behandelingen.
En last but not least door aandacht te vragen voor preventie, zoals het besef je kinderwens niet naar de toekomst te schuiven.
Dus: TALK FERTILITY!
Kan jij wat hulp gebruiken met het omgaan met onbegrip in je omgeving, met het bespreekbaar maken van de problemen rondom vruchtbaarheid? Neem gerust contact op met een van de Tara Therapeuten in jouw buurt!
Simone Hoogeveen