Vruchtbaarheid en intimiteit

null


 

'De onvervulde kinderwens heeft geen effect op de seksuele relatie’
Dat was ongeveer de uitslag van een poll op de website van Freya, al weer een tijdje geleden.

Uiteraard was ik blij dat te lezen. Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn immers al ingewikkeld genoeg. Toch houdt de uitslag van die poll mij al een tijdje bezig. Ik ga er van uit dat bezoekers van Freya geen enkel belang hebben hun werkelijkheid rooskleuriger weer te geven dan hij is. Maar die uitslag komt niet overeen met wat mensen mij in de spreekkamer vertellen. En komt niet overeen met onderzoek, waaruit blijkt dat de MMM wel degelijk effect heeft op de seksuele relatie.

Uit onderzoek blijkt dat zelfs nadat een kinderwens reeds is vervuld, koppels het nog steeds moeilijk vinden om ‘gewoon’ van elkaar te genieten. De ervaring dat kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is reikt tot in de slaapkamer. Ook seksualiteit is niet meer vanzelfsprekend maar gaat na verloop van tijd nog lang gepaard met ‘moeten’, en met de kalender.

Ook seksualiteit is niet meer vanzelfsprekend maar gaat nog lang gepaard met ‘moeten’,
en met de kalender.

Regelmatig hoor ik voorbeelden hoe de kinderwens, de MMM, en de teleurstellingen een wissel trekken op de relatie en het intieme leven.
‘Het heeft toch geen zin.’ ‘het moeten’ verpest alles’. ‘ je moeten bezighouden met de vraag : kan het nu wel of juist niet?’,  'Weer een andere arts die naar binnen kijkt!'

Relatieonderhoud

‘Het’ wordt een doel op zichzelf, een verplichting in plaats van de spontaniteit, de intimiteit en genieten. Heel voorstelbaar dat het zo loopt. Maar je relatie vraagt juist tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen om onderhoud.
Maak de frustratie bespreekbaar. En natuurlijk niet als de ovulatietest vertelt dat het nu moet! Neem de tijd om naar jezelf en naar je partner te luisteren. Waar baal je van, wat vind je fijn, wat zou helpen? Want natuurlijk heb je er alles voor over om je kinderwens vervuld te zien, maar toch niet ten koste van? En plan tussen alle behandelingen door kwalitijd met elkaar.


Overigens heb ik me laten wijsmaken dat de kwaliteit van de seks een gunstig effect zou hebben op het resultaat. Voor wat het waard is.


Tara Therapeuten bieden ondersteuning aan mannen, vrouwen en koppels die geconfronteerd worden met verminderde vruchtbaarheid.

Simone Hoogeveen