Samen verder, hoe doe je dat?

null

Samen verder zonder kinderen.


Als jullie kinderwens niet vervuld kan worden, sta je voor de uitdaging een weg te vinden om samen verder te gaan, zonder kinderen. 

Als de laatste poging niet is gelukt…

Zoals bv in het geval van Joop en Marieke. Ze komen binnen met een wat verdrietige uitdrukking op hun gezicht. Ze hebben net de laatste poging gedaan en nu is het klaar. Hun traject is ten einde en hun kinderwens wordt niet vervuld.
Jaren heeft hun leven in het teken hiervan gestaan. In hun hoofd, maar ook in hun lijf. Alle onderzoeken, het prikken, de pogingen, het heeft een enorme impact op beide. En nu……. is er niets meer.
Even kort is er de opluchting, geen ziekenhuisbezoeken meer, niet meer het wachten en geen spanning.

Opluchting maar vooral verdriet.

Maar na die eerste opluchting komt het verdriet, het zwarte gat, de leegte.
Na altijd maar doorgegaan te zijn, is er nu niets meer.
Dat vergt nogal wat van hen. Zo komt er heel veel op ze af. Ze functioneren niet meer goed. Joop werkt als leerkracht en kan de concentratie niet opbrengen om les te geven. Hij meldt zich ziek. Ook Marieke merkt hetzelfde en op aandringen van Joop meld ze zich ook ziek.


Alle onderzoeken, het prikken, de pogingen, het heeft een enorme impact op beide. En nu……. is er niets meer.

Thema’s

Ze weten het even niet meer. In de gesprekken blijken er een aantal thema’s aan de orde te komen waarmee ze aan de slag willen.
De belangrijkste zijn voor hen;
– hoe komen ze er samen uit, met hun verschillende manier en tempo van verwerken
– altijd maar doorgegaan, hoe geven ze nu aandacht aan het verwerken
– hoe kunnen ze steun krijgen van hun omgeving, wat hebben ze ieder nodig

Veilig

Doordat ze allebei thuis zijn, komen ze beter toe om tijd te nemen om te verwerken. Tegelijkertijd is het soms lastig de hele dag bij elkaar in de buurt te zijn. Verwachtingen en wensen gaan we uitspreken. Zodat het niet extra energie kost, maar dat ze elkaar kunnen helpen en steunen. 

Tijdens de gesprekken worden dingen gezegd die ze normaal niet uiten, het voelt veilig voor allebei .Dit zorgt voor meer begrip voor elkaar.
Hiermee kunnen ze hun energie weer richten om waar het nu om gaat, helen, verwerken. Leren een leven op te bouwen zonder hun grote droom, een kind.


Ineke Heesterbeek