Kiezen voor een donor die je kent

Single en kinderwensnull

Sanne, 37 jaar en verdrietig: nog steeds geen partner en een grote kinderwens. Ze had de hoop al bijna opgegeven toen een collega tegen haar zei: “je kunt toch voor een donor kiezen?”. Een half jaar geleden sprak ik haar voor het eerst.


Dillema

Dit liet Sanne niet los en ze ging er over in gesprek met haar moeder en een vriendin. Ze vindt het namelijk belangrijk dat ze gesteund wordt door mensen die haar dierbaar zijn. Een ding is zeker, Sanne wil kiezen voor een donor die ze kent, maar voordat ze iemand gaat vragen, wil ze het met mij hebben over haar dilemma, namelijk wat deze keuze voor een kind kan betekenen. Ik vertel haar o.a. dat het heel belangrijk is dat ze op jonge leeftijd, zo rond het vierde jaar het kind gaat vertellen over de ontstaansgeschiedenis. Dan ben je betrouwbaar als moeder en voorkom je mogelijke problemen.

Sanne gaat opgelucht de deur uit en wanneer ze verder is in haar proces zoekt ze contact.

En zo zitten Sanne en Eric een half jaar later bij mij in de spreekkamer.  Eric is homo en ze wist dat hij een kinderwens heeft. Ze vertellen enthousiast over de gesprekken die ze hebben gevoerd en wat ik zo bijzonder vind, dat ze steeds het belang van het kind voorop stellen. Eric vertelt dat hij alleen maar donor wil zijn voor Sanne.

Ze hebben contact gezocht met een kliniek en vinden het een fijne gedachte om dit proces via deze weg te laten verlopen. 

Donorconceptie en het kind

 • Ik ga met hen bespreken wat belangrijk is voor hen en het kind: juridische aspecten,
  krijgt Eric het gezag of niet en de mogelijke rechten en plichten
 • afspraken rond zwangerschap en bevalling en betrokkenheid Eric
 • openheid naar de omgeving, wat vertel je aan wie en wanneer 
 • omgang met het kind, hoe vaak ziet Eric het kind en waar vindt dit plaats
 • bijzondere gebeurtenissen
 • omgang tussen familie van Eric en het kind
 • openheid naar het kind over de ontstaansgeschiedenis, wanneer en hoe vertel je dit
 • wat te doen wanneer er problemen ontstaan tussen hen rond de opvoeding
 • bijzondere gebeurtenissen 
 • hoe is Eric en eventueel zijn familie erbij betrokken
 • aanstellen van een voogd
  Het is van waarde dat de afspraken worden vastgelegd in een donorcontract en worden opgenomen in een notariële acte.
  Adviezen

Eigenlijk heb ik niet veel adviezen hoeven geven, omdat Sanne en Eric al zo goed hebben nagedacht en besproken hoe ze het contact tussen hen samen wat het kind betreft vorm willen geven. 

Kiezen voor een donor die je kent is een bijzondere keuze en van waarde voor het kind, mits je daar goede afspraken over maakt. Daarin zijn Sanne en Eric een mooi voorbeeld. Ze hebben beloofd een geboortekaartje te sturen en ik wacht af of hun wens in vervulling gaat. 

Gryt Helfferich