In verbinding blijven na een miskraam

Na je miskraam

               

                    

Een zo gewenste zwangerschap eindigt in een miskraam

In deze blog wil ik ingaan op de betekenis van de kinderwens en wat het betekent wanneer een zwangerschap eindigt in een miskraam.

Een kinderwens heeft vaak een diepe betekenis en wanneer een zwangerschap zich aandient is dit een existentiële levensgebeurtenis. In het eerste trimester, dat zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap gebeurt er veel. Na de bevruchting vindt de innesteling plaats, de eicel wordt een embryo en deze groeit uit tot een foetus van ongeveer 6,5 cm. Vrouwen krijgen vaak te maken met zwangerschapskwaaltjes, zowel fysiek als mentaal.
Mannen ervaren een zwangerschap, met name in het eerste trimester vaak nog wat op ‘afstand’. De echo die wordt gemaakt is dan ook van betekenis voor beide. En er is vreugde wanneer het hartje klopt en het blijde nieuws wordt gedeeld. De zwangerschap geeft in velerlei opzicht betekenis aan de toekomst.


     

In Nederland eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam en dit betekent voor 20.000 vrouwen per jaar een verlies.    

               

                    

Wat betekent een miskraam?

Anna is 1 van die vrouwen die een miskraam heeft meegemaakt. Dit was in de eerste Lockdown rond Corona. Dit betekende dat ze alleen naar de verloskundige mocht voor de echo. En daar bleek dat rond de 10e week het hartje was opgehouden te kloppen.
Ze is een vrouw die vanuit haar gezin van herkomst heeft geleerd dat je flink moet zijn wanneer er dingen in je leven gebeuren. Dus ging ze de volgende dag weer naar haar werk in afwachting dat de miskraam op gang zou komen. Haar partner Dick is introvert en eigenlijk kwam dat haar dat toen wel goed van pas. 

Het ging niet goed met Anna.
Na een paar weken had haar leidinggevende door dat haar concentratieverlies mogelijk te maken had met hetgeen wat ze had meegemaakt. Hij gaf haar advies om een paar dagen thuis te blijven. Anna wilde dit in eerste instantie niet, werk heeft haar immers altijd houvast gegeven en niets doen zou alleen maar verdrietige gedachtes brengen.

                        

In verbinding

Anna's angst werd werkelijkheid. De ruimte die ontstond bracht haar in verbinding met haar verdriet, niet wetende hoe ze dat handen en voeten kon geven. Ze vroeg ondersteuning en had veel vragen:


-ik heb de miskraam vanuit mijn hoofd benaderd en ben voor bij gegaan aan het verlies en afscheid nemen.
-Hoe kan ik in verbinding komen met mijn Dick?
-Het contact met een vriendin die zwanger is vind ik moeilijk.
-Hoe zal een volgende zwangerschap zijn?

Bij de volgende miskraam…

Toen ik afscheid nam van Anna was ze opnieuw zwanger, maar 6 weken later stuurde ze een mail. Helaas bleek na 11 weken zwangerschap opnieuw het hartje van het kindje niet meer te kloppen. Dit was uiteraard een grote teleurstelling. Anna schreef dat ze zich ziek heeft gemeld en Dick heeft aangeraden om ook thuis te blijven. Vanaf het begin van de zwangerschap was ze in verbinding, ze schreef aan het kindje en dat deed ze ook nu. Ze had een mooi houten kistje besteld en wilde hun kindje in de tuin begraven, samen met Dick. Haar bericht eindigde ze met: ‘we gaan dit samen doen en dit samen verwerken, we komen hier doorheen’.
In verbinding, zo belangrijk. Ik heb er alle vertrouwen in dat Anna en Dick het verlies samen kunnen doorleven.


Tara Therapeuten bieden ondersteuning aan vrouwen zoals Anna, wanneer je de verbinding met jezelf en de ander even kwijt bent geraakt.


Gryt Helfferich