Hij voelt niet hetzelfde als ik!

null

Boos op je partner


‘Soms ben ik best kwaad op hem, omdat hij niet hetzelfde voelt als ik. Hij wilt ook graag kinderen hoor, maar voor hem is het  toch anders’. 

Zo, nu heeft ze het gezegd. Ze leunt achterover met haar kopje thee gevaarlijk overhellend in haar hand.

Boos zijn op je partner is best een ingewikkeld gevoel.  Hij is er altijd voor je. Gaat mee naar het ziekenhuis. Is de kop van Jut als je last van je hormonen hebt.  Neemt de uitleg op zich als je even niet meer naar een familiebijeenkomst kunt, even op bent.  Hoe kan je nou kwaad op hem zijn? Voor een vrouw is boos zijn toch het tegengestelde van lief zijn. En lief zijn willen we liever.

‘Voor hem is het toch anders’. Omdat hij al kinderen heeft.  En dus technisch gesproken niet kinderloos is. Hij weet dan ook wat de keerzijde is van kinderen hebben, voor jou niet altijd makkelijk om te horen.  

Voor hem is het anders, omdat jij de behandelingen moet doen en hij alleen morele steun kan verlenen. Omdat hij niet hetzelfde voelt als jij door het gesleutel aan lijf en leden. Waar jij jaloers bent als een collega van je zwanger is en er  aan de lunch geen andere onderwerpen meer zijn, is hij blij als zijn vriend vader wordt en gunt hij hem dat helemaal.

Hetzelfde voelen, dat kan je niet verwachten. Mannen en vrouwen verschillen, mensen onderling verschillen.     

Erkennen en dealen

Ja, voor hem is het anders.

 ‘Heb je er behoefte aan dat hij hetzelfde voelt als jij, of is het iets anders wat je mist’?  vraag ik, en ik laat de vraag even in de lucht hangen. Ik denk dat ik wel weet welke kant dit opgaat, en we hebben de tijd.  

‘Nee, eigenlijk niet. Ik wil gewoon dat hij bij me op de bank komt zitten en aandacht besteedt aan wat ik voel. En dat hij misschien wat meer vertelt over wat hij voelt’. 

Hetzelfde voelen, dat kan je niet verwachten. Mannen en vrouwen verschillen, mensen onderling verschillen.  We hebben allemaal onze eigen  manier van uiten.  


‘Ik ga er dwars doorheen’, zei deze week een verdrietige man in de spreekkamer. Helemaal tot op de bodem. Zijn vrouw zei: ‘bij mij moet er wat meer getrokken worden’.  

Het belangrijkste is dat gevoelens erkend worden en zichtbaar mogen zijn.  Dan is er geen strijd nodig en kan je ermee gaan dealen.