Hij is onvruchtbaar.

null

Beschaamde, machteloze boosheid.

Na onderzoek blijkt hij onvruchtbaar!
En hij baalt
Hij is boos
Hij schaamt zich
Hij is gefrustreerd
Hij voelt zich machteloos
Hij wilt ouders worden samen met zijn partner.
Hij weet niet hoe hij dit te boven moet komen en samen met zijn partner een oplossing moet zoeken.
Uit angst voor reacties mag niemand weten dat hij onvruchtbaar is.
En met die beschaamde, machteloze boosheid meldt hij zich aan. Want zo kan hij ook niet verder.

Het zijn vrouwen die praten over de onvruchtbaarheid van hun partner. Vrouwen die rouwen, vrouwen die raad vragen en gelukkig ook vrouwen die steunen. Zelden de mannen. .     

Mannen en hulpverlening


Minder vaak dan vrouwen melden ook mannen zich aan voor tja.. verwerking, ondersteuning, een ander perspectief. Maar toch.. ook mannen hebben behoefte aan een goed gesprek.

Ik ‘google’ eens wat over dit onderwerp. En mij valt 2 dingen op:

  • Het zijn vrouwen die praten over de onvruchtbaarheid van hun partner. Vrouwen die rouwen, vrouwen die raad vragen en gelukkig ook vrouwen die steunen. Zelden de mannen.
  • In deze artikelen gaat men in één zin van ‘mannelijke onvruchtbaarheid’ naar ‘oplossingen’. Zo van: ‘Als hij onvruchtbaar is dat kun je TESE, MESE, acupunctuur, donorconceptie of gewoon ‘het’ nog eens proberen’. Heel mannelijk om gelijk door te gaan naar oplossingen (er zijn theorieën die zeggen dat vrouwen praten om zich gesteund te voelen en mannen praten om een oplossing voor een probleem te zoeken). 

Natuurlijk snap ik de behoefte aan een soort van oplossing. Maar het gaat mij wel snel. Waarom zouden we geen aandacht hebben voor zijn pijn? Zelden gaan deze artikelen of op diverse fora in op de betekenis en de emotionele pijn voor de man en zijn onvruchtbaarheid. 

                        

Wat onvruchtbaarheid voor mannen kan betekenen

Allereerst natuurlijk de teleurstelling dat hij nooit zal ervaren hoe het is om zijn eigen kinderen geboren te zien worden en opgroeien. En misschien ook de teleurstelling dat er geen nakomelingen zijn die een bedrage leveren aan de toekomst. Verder een gevoel van tekortkomen als partner, want hij kan zijn bijdrage niet leveren aan dit zeer gewenste kind. En wellicht voelt hij zich daarover schuldig hoewel het niet zijn schuld is. En wellicht leeft hij met de angst dat zijn vriendin of vrouw met een andere man zwanger wil worden.
En wat doet bijvoorbeeld de onvruchtbaarheid met zijn zelfbeeld en zelfvertrouwen? Het is toch heel voorstelbaar dat onvruchtbaarheid je mannelijkheid raakt? Of je  seksualiteitsbeleving. 

Het de normaalste zaak van de wereld, mannen die zich bij mij melden voor hulp. Want een kinderwens heb je met zijn tweeën, geen kinderen ook!

Ik zou het toejuichen als er meer openheid zou zijn over de betekenis van mannelijke onvruchtbaarheid. 


Tara Therapeuten bieden ondersteuning aan mannen, vrouwen en koppels die geconfronteerd worden met verminderde vruchtbaarheid.

Simone Hoogeveen