Een kleinkind voor mijn ouders

null

  Kinderloosheid en familie

Een belangrijk thema bij kinderloosheid is de impact die het heeft op je familie. Op verschillende manieren kan dit spelen.

In mijn praktijk hoor ik regelmatig hoe verdrietig mensen het vinden hun ouders geen kleinkind te kunnen geven. Je had ze zo graag als opa en oma gezien, misschien worden ze zelfs helemaal geen grootouders omdat er ook geen neefjes en nichtjes zijn of komen. Misschien had je stiekem ook gehoopt dat ze met meer aandacht opa en oma zouden zijn, dan ze voor jou ooit vader of moeder geweest zijn. Of je ziet hoe “vanzelfsprekend” het contact verloopt tussen je moeder en je zus, die wel kinderen heeft.

 

Dit thema ligt gevoelig en is gecompliceerd. Het doet namelijk je ouders ook pijn dat een zwangerschap bij jou (nog) niet lukt. Je voelt je eigen pijn en de onzekerheid van leven tussen angst en hoop. Maar daarnaast voel je ook de pijn van je ouders.

Het krijgen van kinderen is het doorgeven van leven aan de volgende generatie.
Tegelijkertijd is het ook weer gevend aan de vorige generatie, aan die van je ouders. .     

Doorgeven 

Het krijgen van kinderen is het doorgeven van leven aan de volgende generatie. Tegelijkertijd is het ook weer gevend aan de vorige generatie, aan die van je ouders. Het is misschien wel het allerliefste dat je aan je ouders zou willen geven, maar juist dat geven wordt geblokkeerd.

Juist hierin kun je je heel alleen voelen. Het is lastig bespreekbaar en de neiging elkaar te sparen is groot: “als ik er niet over begin is het voor de ander misschien minder pijnlijk”. Het tegendeel is waar. Ik zie in mijn praktijk hoe het juist troost geeft als je met je moeder, vader, kan praten over je verdriet. Ik realiseer me dat dit makkelijker gezegd dan gedaan is: het vraagt moed, en de juiste woorden, om dit te doen.

Heel concreet: de komende feestdagen. Hoe vertel je je ouders of andere familieleden dat je de decembermaand moeilijk vindt? Sinterklaas, kerst, het confronteert je met je kinderloosheid. Die dagen kunnen leuk zijn, maar voor jou voelt het anders.

Wat zou ik iedereen gunnen om dit wel te kunnen zeggen, en dan vervolgens de vrijheid te voelen op die dagen datgene te doen wat je het liefst doet.
Misschien juist zonder familie…

                        


Tara Therapeuten bieden ondersteuning aan mannen, vrouwen en koppels die geconfronteerd worden met verminderde vruchtbaarheid.

Joke Vermue