Auto’s en vakantie op een hoop met abortus?

null


De week van abortus


Vorige week waren we als Tara Therapeuten druk met de ‘Week van de Vruchtbaarheid’. Nu is het blijkbaar de ‘Week van het leven’. Je zou denken dat het over hetzelfde gaat, maar de initiatiefnemers willen ons attenderen op Abortus!  Toegeven, even omschakelen. 


1 op de 7

Ik hoorde over de ‘week van het leven’  via een radiospotje. ‘1 van de 7 huishoudens heeft een zilverkleurige auto.’ Zo leerde ik. Om vervolgens te ontdekken dat auto’s en vakantie blijkbaar op 1 hoop worden gegooid met abortus. 

Zwangerschap vind ik iets waar je niet lichtzinnig over mag denken. Een zwangerschap is voor 1 op de 6  een diep gekoesterde wens die niet vervuld kan worden! Een zwangerschap verandert je leven: Je wordt moeder, vader, broer of zus. Een zwangerschap creëert leven en geeft je directe verantwoordelijkheid over dit  leven. Een beslissing over een zwangerschap, of het nu gaat om eiceldonatie of abortus, dient weloverwogen te worden genomen. 

Ik zie vrouwen én mannen  die twijfelen over de zwangerschap en een abortus, omdat ze zich bewust zijn van de complexiteit, de ethiek.

Een ongeplande zwangerschap en abortus roepen vaak heftige emoties op. In ieder geval in mijn spreekkamer. Allemaal hebben we beelden hierbij, en we spreken over ‘verantwoordelijkheid’, over ‘moord’ en over ‘ik zou…’.
Maar als een ongeplande zwangerschap zich dan onverwacht in jouw leven aandient, kan dit een enorm dilemma opleveren.
De statistieken vatten dit dilemma samen als ‘te jong’, ‘te oud’,  ‘financiën’, ‘gezin compleet’, ‘geen partner’, … ‘.  Achter deze steekwoorden zitten vaak complexe verhalen. Als financiën al een reden zijn gaat het echt niet over die zilverkleurige auto die men dan niet kan kopen. Maar bijvoorbeeld over een WSNP traject. Over net weer een beetje financiële ademruimte, of over je kinderen  weer eens een paar fatsoenlijke schoenen kunnen gunnen, of eindelijk een sinterklaasfeest met meer dan kruidnoten.  


Dilemma knelt

In mijn spreekkamer zie ik die heftige emoties, omdat het dilemma zo knelt: het ongeboren leven versus hun noodsituatie. Soms is het dilemma bijna niet op te lossen waarbij geen enkele oplossing ruimte biedt, en dan is het kiezen uit 2 kwaden. Sorry voor de woordkeuze maar niemand kan zich neerleggen bij een zwangerschap die niet omhuld is met blijdschap. 

Ik zie geen mensen die makkelijk over abortus denken, als ze voor die keuze staan.
Ik zie vrouwen én mannen die twijfelen omdat ze zich bewust zijn van de complexiteit, de ethiek.
Ik zie taboe, oordelen, eenzaamheid en onmacht.
Onmacht om tot een zorgvuldige afweging te komen.

Laten we het niet hebben over auto’s en vakanties maar liever over zorgvuldige afwegingen en toegang tot goede en neutrale hulp. 


Simone Hoogeveen